Apie duoną – kitokią, sveiką ir labai skanią

Taip taip, žinau, jog šis tinklaraštis visai ne kulinarinis, tačiau jau kurį laiką taip norisi pasidalinti neseniai atrastu nuostabiu duonos receptu. Ši duona kepama be miltų, be kiaušinių, o tik iš riešutų ir sėklų.

IMG_1450

Pats netikėčiausias komponentas šiame recepte man pasirodė gysločių sėklų luobelės. Gysločių sėklų luobelės mums labiau pažįstamos kaip maistinės skaidulos, užkertančios kelią vidurių užkietėjimui, palengvinančios tuštinimąsį, o neretai vartojamos norint sulieknėti. Gysločių sėklose yra tiek tirpiųjų, tiek netirpiųjų skaidulų. Plonajame žarnyne jos nesuvirškinamos, o tik iš dalies suskaidomos. Gaubtinėje žarnoje gysločių sėklos virsta savotiška kempine, kuri palaipsniui didėja absorbuodama vandenį, toksinus bei šalinimo produktus, tokiu būdu lengvai ir greičiau pasituštinama.

IMG_1479

Gysločių sėklos ypač tinkamos vartoti žmonėms, kurie su maistu gauna mažai ląstelienos. 100 gramų gysločių sėklose yra 71 gramas tirpiųjų skaidulų. O tai ypač svarbu gerai medžiagų apykaitai. Žmonėms, turintiems aukštą cholesterolio lygį kraujyje, reikėtų vartoti kuo daugiau tirpiųjų skaidulų, kadangi jos suriša blogąjį cholesterolį. Gysločių sėklos taip pat reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, gerina virškinimą, padeda viduriuojant, gerina žarnyno būklę.

Kitas komponentas vertas dėmesio – chia sėklos. Tiesa, pirmą kartą kepdama šią duoną, iš skūpumo šių sėklų neįdėjau ir …pasigailėjau. Duona gavosi skani, tačiau jai trūko tvirtumo. Kiek vėliau sužinojau, jog šios sėklos, be visų gerųjų savybių, šiame recepte atlieka kiaušinio vaidmenį, mat išbrinkusios vandenyje jos virsta želatinine mase. Chia sėklos yra praktiškai beskonės, tačiau kiek naudingų savybių juose slypi! Didžiausias jų nuopelnas- omega-3 ir omega-6 riebiosios rūgštys. Įtraukę šias sėklas į savo mitybą praturtinsite savo organizmą kalciu, fosforu, kaliu, cinku, manganu. Be to, jos puikus baltymų bei maistinių skaidulų šaltinis.

IMG_1459

Šios duonos kepimui rekomenduojama naudoti kokosų aliejų arba sviestą ghee, tai vieninteliai riebalai, turintys aukštą „degimo“ tašką, tad ypač tinka kepimui. Aliejai, turintys  žemą degimo tašką arba kitaip tariant, degantys aukštoje temperatūroje, suyra ir išskiria laisvuosius radikalus, žalojančius mūsų ląsteles ir ląstelių membranas. Vėliau tai gali iššaukti tokias ligas kaip aterosklerozę bei vėžį. Šiuo atveju alyvuogių aliejus net ir pats geriausias, nėra tinkamas kepimui, o pradėjęs degti gali tapti nuodingu.Tad šį aliejų pasilikime geriau salotoms gardinti.

IMG_1465

Duoną kepiau silikoninėje formoje, visada lengva iš jos išimti kepinius, tačiau tiks ir įprastinė forma.

IMG_1471

Duonos kepaliukui reikės:

1 puodelio lukštentų saulėgrąžų

0,5 puodelio linų sėmenų

0,5 puodelio mėgstamų riešutų

1,5 puodelio avižinių dribsnių

2 valgomi šaukštai chia sėklų

4 valgomi šaukštai gysločių sėklų luobelių

1 arbatinis šaukštelis jūros druskos

1 valgomas šaukštas medaus

3 valgomi šaukštai kokosų aliejaus ar sviesto ghee (rinkausi kokosų aliejų)

1,5 puodelio vandens.

  1. Pirmiausiai inde sumaišome visus sausus ingredientus, riešutus galima šiek tiek pasmulkinti.
  2. Kitame inde sumaišome medų, aliejų ir puodelį vandens bei gautu mišiniu užpilame sausąją masę, gerai viską išmaišome. Jei trūksta lipnumo, pilame dar šiek tiek vandens.
  3. Gautą masę dedame į kepimo formą, sulyginame kraštus, patapšnojame, uždengiame rankšluostuku ir paliekame mažiausiai porai valandų, o geriausiai per naktį, kad viskas susistovėtų, išbrinktų ir suliptų. Viską padarėte gerai, jei patraukus už silikoninės formos krašto, jūsų duona išlaiko savo formą, o nesukrinta.
  4. Kitą dieną galima kepti. Kepame 175 ° C temperatūroje apie 50-60 minučių. Pjaustome tik atvėsusią. Skanaus 🙂

Recepto šaltinis: mynewroots.org

Reklama

Įrašo “Apie duoną – kitokią, sveiką ir labai skanią” komentarų: 1

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s